Ekonomiczna seria produktów, dedykowana do uzdatniania wody w mniej wymagających instalacjach. Osmotyczny system uzdatniania wody spożywczej. Zapewnia czystą wodę, pozbawioną kamienia. Technologia uzdatniania wody wykorzystywana w filtrze RX-RO6 wykorzystuje naturalne zjawisko osmozy.
Systemy odwróconej osmozy serii RX, to ekonomiczna seria filtrów wody do kuchni, dedykowana do średnich parametrów wody w odniesieniu do polskich warunków instalacyjnych.
Kompletny filtr z wkładami, zbiornikiem, kranikiem i akcesoriami montażowymi oraz instrukcją montażu.
Samodzielny montaż nie ogranicza warunków gwarancji.
Filtr uzdatnia wodę w sześciu etapach:
- Filtracja wstępna (mechaniczna) oparta o wkład polipropylenowy, uformowany w postaci walca. Zapewnia usuwanie z wody większych zanieczyszczeń mechanicznych (piasku, mułu itp). Zastosowany wkład 20 mikron eliminuje z wody te zanieczyszczenia, które mogą powodować szybsze zużycie następnego w kolejności wkładu z węglem aktywowanym. Wkład wychwytuje zanieczyszczenia mechaniczne większe od 20 mikronów.
- Filtracja wstępna na złożu (warstwie) węgla aktywowanego, uformowanego w postaci bloku węglowego o wysokiej gęstości, zapewnia przede wszystkim eliminowanie z wody chloru oraz zanieczyszczeń organicznych. Blok węglowy cechuje się również filtracją mechaniczną na poziomie 10 mikronów. Wkład zabezpiecza membranę osmotyczną przed uszkodzeniem przez chlor.
- Filtracja wstępna dokładna, na wkładzie polipropylenowym 5 mikron, mająca na celu dokładniejsze oczyszczenie wody z drobnych mechanicznych zanieczyszczeń. Filtracja do 5 mikronów pozwala na wychwycenie z wody ewentualnych drobin (pyłu) z wkładu węglowego użytego na wcześniejszym stopniu filtrowania wody.
- Zasadniczy stopień filtracji - cienkowarstwowa membrana osmotyczna, eliminująca z wody do 96-99% rozpuszczonych w niej zanieczyszczeń. W konstrukcji membrany wzorowano się na występującym w naturze zjawisku osmozy (występuje również w ludzkim organizmie). Postęp technologiczny pozwolił na produkcję membran eliminujących zanieczyszczenia mechaniczne, organiczne, metale ciężkie i pierwiastki radioaktywne. Dzięki zastosowanej membranie woda jest czysta, pozbawiona związków chemicznych występujących w niej w wyniku tzw postępu cywilizacyjnego (metale ciężkie jak ołów itp). Skutecznie usuwa związki chemiczne które dostają się do wody z pól uprawnych (nawozy na bazie azotu itp). Zastosowana membrana H2OO sprawdza się w przeciętnych warunkach instalacyjnych.
- Doczyszczanie (klarowanie, "szlifowanie") wody na liniowym filtrze węglowym, to końcowy etap filtracji dla wody pobieranej bez mineralizowania. Złoże węgla aktywowanego poprawia smak wody (klaruje ją). Woda z tego etapu filtracji używana jest głównie do gotowania w czajnikach i ekspresach do kawy z uwagi na fakt, że zawiera niewielkie ilości wapnia, który podczas gotowania wody w czajniku wytrąca się w postaci białego nalotu (kamień kotłowy). Woda jest również idealną bazą dla potraw gotowanych, pozwalając na rozpuszczanie się w niej wartościowych minerałów ze składników potraw.
- Mineralizacja wody (nasycenie związkami mineralnymi na naturalnych złożach dolomitowych), jest substytutem kupowanej w sklepach butelkowanej wody mineralnej. Mineralizacja nie jest obligatoryjna - załączony do filtra kranik wody czystej, posiada dwa osobne podejścia i kurki, pozwalające na pobór wody bez mineralizacji i mineralizowanej.
W komplecie znajdują się wszystkie elementy niezbędne do samodzielnego montażu filtra do typowej, podzlewozmywakowej instalacji wodnej.